Mitt förhållningssätt är att en ätstörning egentligen inte handlar om varken mat, utseende eller vikt. Det handlar inte heller om kön, ålder eller bakgrund. I samtal med personer som lider av olika former av ätstörningar blir det alltid tydligt att det handlar om känslor – och ofta en vilja att ta kontroll över sitt liv, omvärldens påverkan och över sina känslor.
Terapin går ut på att lyfta fram om vad det handlar om EGENTLIGEN. Vi riktar om fokus från “ätstörningen” till personen som finns där bakom, den du är EGENTLIGEN. Genom att ge klienten medvetenhet och en förståelse för sig själv kan vi förändra beteende-mönster och förhållningssätt. Vi introducerar nya perspektiv och livsverktyg. I det förändras klientens självkänsla och tilliten till sig själv och sina förmågor. Vi öppnar upp för att släppa taget om ett strängt kontrollerande till att våga ta emot läkning och omsorg för sig själv – utifrån en medvetenhet om vad klienten behöver EGENTLIGEN.
Terapin går ut på att medvetandegöra och därefter förändra oönskade beteenden, känslo- och tankemönster. Arbetet bidrar till självinsikt, självtillit, självförtroende och ökad närvaro i nuet.
Vad är en ätstörning? (källa Högkänslighetsverige.se)
Om dina tankar på mat, kropp och vikt får så mycket uppmärksamhet att det påverkar ditt liv.
Anorexia Nervosa
Ätstörningen anorexi innebär att du svälter dig själv.
Bulimia Nervosa
Bulimi är hetsätning med kompensation som kräkning, diet, träning eller laxermedel.
UNS
Många lider av UNS, ätstörningar Utan Närmare Specifikation. Personen har ett problematiskt förhållande till mat och till sin kropp men det är svårt att sätta en diagnos på problemet.
Hetsätningsstörning
Skillnaden mellan hetsätning och bulimi är att de som lider av en hetsätningstörning inte gör av med maten genom kräkning, bantning eller träning så som en bulimiker gör.
Ortorexi
En person som lider av ortorexi har ett sjukligt begär av att vara hälsosam. Detta genom att träna överdrivet och/eller äta extremt hälsosamt.